Írország
Gasztronómia
Az ír konyha tükrözi a történelmi előzményeket – a szegénységet, ezért egyszerű ételeik vannak.
Leggyakoribb étel a héjában főtt burgonya, amit főtt káposztával illetve vajjal kevertek össze. Sok sajtot készítettek-ettek, és az ír stew-t, a birkaragut, vagy az igazán fimon házi levest – a zöldségkrémleves vajas magvas kenyérrel.
A turisták leginkább a Full Irish Breakfast-et tekintik hagyományosnak, ami sült szalonna, hurka, tükörtojás, burgonykrokett, -tócsni vagy rántott burgonya, sült paradicsom, piritóssal tálalva.
Az írek is „ötórai teá”-znak, az erős teát tejjel isszák, és vajas mazsolás zsömlét (scone) esznek mellé. Kedvenc süteményük az almás-, epres-, áfonyás pite.
Az íreknél igen kedvelt a sör. A fekete sörök (Guinness, Murphy's, Beamish), vörös sörök (Killkenny, Smithwick's) mellett számtalan helyi főzésű sör fogy. A nők inkább a cider-t almapezsgőt isszák.
A whiskey elődjét a kolostorokban orvosságként főzték, innen ered a neve: az élet vize. A anyag A nagy ír whiskey-üzemek a 18. században kezdték meg működésüket. A nemes ír italt háromszor párolják, szemben a skóciai két párlással.
Az ír kávét a Shannon reptér mixerje készítette az 50-években, a vihar miatt veszteglő amerikai gépek aggódó utasainak. A kávét sok whiskey-vel, kevés cukorral és tejszínhabbal szervírozta. Az írek fontos találkozóhelye a pub/kocsma.